Czas na Yerba Mate

Yerba Mate

Czy wiecie, co to jest Yerba Mate? Od razu odpowiem, że nie jest to taka indiańska herbata! Herbata jako roślina to Camellia sinensis (kamelia chińska), czyli około 3 metrowy krzak, które liście zaparzamy w torebkach np. jako Earl Gray, English Breakfast, Sencha, Bancha, Puere czy wiele innych w zależności od sposobu przygotowania i kraju pochodzenia.

Yerba Mate to Ilex paraguariensi, czyli ostrokrzew paragwajski. Jest to drzewo dorastające nawet do 15 metrów, więc nie wygląda jak krzak kamelii i nie jest to żaden rodzaj herbaty! Liście i drobne gałązki ostrokrzewu tworzą zielono-żółty napar, który już od wielu stuleci jest pity przez Indian Guarani (okolice Paragwaju).

Właściwości Yerba Mate

Pierwszym i najbardziej zauważalnym efektem picia Yerba Mate jest pobudzenia- napar zawiera kofeinę, która w tym przypadku nazywana jest mateiną i jak pewnie Państwo zauważyli dodaje się ją teraz do wielu napojów energetycznych tak jak guaranę. Jedyna różnica w tym, że kawę pijemy raz czy dwa razy dziennie, a Yerba Mate możemy sączyć przez cały dzień, więc działa mocniej i dłużej.

W tym miejscy dochodzimy do bardzo charakterystycznej właściwości ostrokrzewu paragwajskiego – jego mocy. Można śmiało zalać liście kilka razy i nie stracą nic ze swojej mocy, a wręcz przeciwnie pojawią się nowe ciekawe aromaty.

Yerba Mate zawiera dużą dawkę witaminy C i już jezuici, którzy jako misjonarze przybyli do ameryki południowej zauważyli, że Indianie z plemienia Guarani nie zapadają na szkorbut mimo tego, że ich dieta nie różni się niczym od innych plemion. Z wyjątkiem picia naparu z ostrokrzewu.

Wiele badań naukowych potwierdza, że Yerba Mate jest doskonałym przeciwutleniaczem, co korzystnie wpływa na wzmocnienie układu krążenia oraz pomaga w chorobach wątroby. Do tego ma działanie przeciwnowotworowe, a w przypadku już wykrytego raka działa cytotoksycznie na komórki nowotworowe.

Pomaga także w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała przez przyspieszenie metabolizmu, zwiększenia spalania tłuszczów i obniżenie poziomu „złego cholesterolu” LDL. Poprawia także apetyt oraz reguluje ciśnienie krwi. Udokumentowane są także działania przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze.

Smak

Tu robi się ciekawie, bo smak Yerba Mate jest dość mocny i charakterystyczny. Z jednej strony czujemy gorycz podobną do toniku tylko mocniejszą, z drugiej strony posmak ziół jak przy naparze z rumianku czy pokrzywy. Dochodzi jeszcze aromat naczynia, bo Yerba Mate parzy się w Tykwie lub Palo Santo. No i jeszcze ma tu znaczenie kraj pochodzenia i sposób przygotowania liści.

Jeśli by zapytać osobę, która pierwszy raz pije Yerba Mate jak smakuje to pewnie odpowie jak mój brat „Wyciąg z petów” lub jak kolega „Wywar ze starych skarpet”. Prawda jest taka, że trzeba spróbować i jednemu posmakuje innemu nie. Jak pić i parzyć Yerba Matę to temat na zupełnie inny artykuł.

Ciekawostki

Indianie mówią na „Mate” zioło, cała reszta roślin to dla nich chwasty. Tylko to jedno jest darem od Matki Ziemi i ma prawo być określane mianem zioła – remedium na wiele chorób.

Założycielem plantacji Yerba Mate w Argentyńskim mieście La Cachuera oraz właścicielem jednej z największych marek „Amanda” jest potomek polskiego imigranta Jana Szychowskiego, który przybył do Argentyny z Polski w XIX wieku.

2 komentarze


  1. Ciekawy artykuł, na czasie. Pojawia się bowiem informacja w reklamach na temat Yerba Mate a brakuje rzetelnej na ten remat wiedzy. Te informacje wpasowują się znakomicie w zapotrzebowanie. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie ms

    Odpowiedz

    1. Już niedługo pojawi się kolejny artykuł o tym jak przygotowywać, parzyć i pić Yerba Mate. Jeśli okaże się, że wśród czytelników jest więcej fanów Mate, to pewnie ukażą się też kolejne wpisy na ten temat. Zapewniam, że jest o czym pisać i dyskutować.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *